Beginnen met mountainbiken

Mountainbiken heeft een avontuurlijk en uitdagend karakter en is daardoor voor veel fietsliefhebbers aantrekkelijk. Het is alleen niet makkelijk om over onverharde wegen met rotsen te mountainbiken. Er komt een hele andere techniek bij kijken om goed door het onvoorspelbare terrein te komen. Wanneer de basis duidelijk is voor jou als beginner dan zal het mountainbiken eenvoudiger gaan en minder energie kosten. Daarnaast verhoog je de veiligheid en zullen je prestaties flink verbeteren. Mountainbiken door de rauwe natuur is leuk en opwindend, tegelijkertijd is het ook zenuwslopend en beangstigend. Naarmate je het vaker doet en met de hulp van enkele tips wordt het makkelijker. Het begint natuurlijk eerst met de aanschaf van een mountainbike en goede mountainbike kleding, zodat je comfortabel op de fiets zit.

Rem- en stuurtechniek

Het is belangrijk om rustig te remmen en niet continu de rem ingedrukt te houden bij een afdaling. Als er bij een steile afdaling te hard wordt geremd dan slippen de banden weg en ga je onderuit met de mountainbike. Wanneer de banden beginnen te slippen laat je de rem kort los en rem je weer opnieuw. Rem dus nooit volledig maar doe het gecontroleerd, want anders glijd je weg met je mountainbike. Bij het sturen tijdens bochten is het belangrijk dat je goed het overzicht behoudt. Veel beginnende mountainbikers kijken meestal op het pad vlak voor hun mountainbike wanneer ze een bocht in gaan. Op deze manier is er minder overzicht en kan de bocht ook minder goed worden genomen. Het is verstandig om ver vooruit te kijken voor zowel rechte stukken als wanneer je een bocht ingaat. Dit vergroot je visie en daardoor heb je een goed overzicht van wat er allemaal kan komen.

Afdalen en klimmen met de mountainbike

Bij het afdalen is het verleidelijk om lekker hard van de heuvel af te crossen. Het is verstandig om hier mee te wachten totdat je meer ervaring hebt met afdalingen. Je kunt namelijk snel de controle over de mountainbike verliezen wanneer je techniek niet voldoende is. Neem in het begin de afdaling net zo langzaam als goed voor je voelt. Neem de tijd om vertrouwd te raken met je fiets en de contact van je banden met de grond. Als het vertrouwen goed is met je fiets en de omgeving dan kan je de snelheid verhogen. Een goede mountainbike helm is verstandig om aan te schaffen zodat je een mogelijke klap op je hoofd kan opvangen. Om bij een afdaling te komen, moet je vaak eerst een heuvel of berg beklimmen. Een veel gemaakte fout bij beginners is dat ze te hard aan een klim beginnen. Na enkele minuten zijn ze uitgeput en moeten dan afstappen. De beste manier is om rustig aan de beklimming te beginnen en een tempo te zoeken die je goed en constant kunt volhouden. Door dit vaker te doen zal de conditie en kracht in de benen toenemen, waardoor je het tempo steeds hoger kan leggen in de beklimmingen.